Politikere fortsetter å «skape» jobber?

Jeg leste for en stund siden at Jens Stoltenberg «reddet» jobber. Du kan kalle det å skape jobber hvis du vil men her er det vi leser i media. Det som skjedde er at en fiske-næring ble gjennåpnet i 2006 av Jens Stolteberg og nå i 2012 holder de på å gå konkurs. Ansatte permiteres. Hva skjedde mellom Røkke og politikere?

Link til artikkelen: link

«Allianse på film

I filmen «Oljeberget» får vi på nært hold se hvordan Stoltenberg redder arbeidsplassen til Magnessen.
Her inngår han en allianse med Kjell Inge Røkke, som mot å få kjøpe lukrative torskekvoter på «billigsalg», lover å vise samfunnsansvar ved å drifte og levere fisk til flere anlegg i Finnmark. Nå har Magnessen mistet troen på Regjeringens fiskeripolitikk og Stoltenbergs allianse med Røkke.»

Her ser man at denne næringen trenger ikke å eksistere i Norge. For det første om dette hadde gode inntjenings muligheter så hadde en kapitalist/individ åpnet fabrikken av seg selv og generert inntjening/profitt. Jeg vet ille helt hva denne avtalen mellom Jens og Røkke var men hvis jeg skal gjette så tipper jeg at Jens ønsket å få disse valg-stemmene ved å love å skape jobber. Han kom til Røkke med forslaget og Røkke takket ja, men kun om de kan tjene penger/gå i pluss. Røkke prøvde å drive det men skjønte vel ganske raskt at dette ikke lønnet seg. 6år senere er ansatte permittert igjen.

Hvordan løse problemene?

La oss se på hva ansatte sier….

Kari Ann Magnessen, som nå er permittert, sier det slik:
– Jeg klandrer egentlig ikke Røkke. Han forsøker bare å tjene penger. Problemet er at Regjeringen ikke kontrollerer at fisken går der den skal.

Her har man løsningen altså, staten må inn og styre hvor fisken skal gå! Hahaha ja det er nok smart! NOT!

La oss se hva markedet sier er problemet…

Men før jeg skriver om det så kan jeg spørre deg om du vet hva som er problemet til hvorfor denne næringen ikke greier å tjene penger? Tenk på det litt før du leser videre 🙂

Fortsetter…..

«Men i stedet for å holde drift i egne ferskfiletanlegg, velger Aker Seafoods å fryse store deler av fisken om bord og selge den på det globale markedet. Tall fra NRK Finnmark viser at i 2011 ble nesten halvparten av fisken solgt fryst. En stor andel av denne fisken sendes til Kina for bearbeiding.»

Det Aker Seafoods velger å gjøre er faktisk å selge fisken på det globale markedet!!! Tenk deg det du…der har du svaret! Denne næringen greier ikke å konkurrere på det globale markedet, fisken blir for dyr og Aker greier ikke å tjene penger på det fordi fisken blir for dyr å selge mot sine konkurrenter.

Hvordan kan man redde denne industrien? Hva er løsningen?

Løsningen er å kutte lønningene eller justere de til et nivå der de kan konkurrere med resten av verden. Så enkelt er det! Fjern reguleringer hvis det er noen (mest sannsynlig veldig mange) eller kutt skatten. Det her er så enkelt!

For å sammenligne…tenk deg at du åpner en butikk ved siden av Prix og du blir helt utkonkurrert av de, alle eventuelle kunde drar til Prix. Hva gjør du for å vinne over kundene? Det er flere ting du kan gjøre, en av de er selvsagt å sammenligne priser og justere de ned så du er enten billigere eller på samme nivå. Det andre er å tilby tjenester Prix ikke tilbyr. Feks at dere har åpent dag og natt pluss helger. Disse løsningene vil sørge for at du vinner over kunder og kan konkurrere på lik nivå.

Jeg finner det komisk at politiker finner på slike løsninger, det er til å le av. De kan IKKE skape jobber! Som Petter Schiff sier: «they just need to get out of our way!»

Mitt spørsmål til deg er, greide du å tenke deg fram til løsningen? Hva var det første du tenke på når jeg beskrev situasjonen i starten? Der er ikke noe flaut å ta feil, vi er her for å lære av hverandre og dele informasjon. Tenkte du at Røkke er grådig kapitalist som bare er ute å utnytte mennesker og viser ingen samfunnsansvar?

Håper dere tar dere tid til å kommenter 🙂